Realisaties

Bedrijfstuin Bijenhal de Kieleberg - Bilzen

Hubert Seevens, een imker in hart en ziel, vroeg ons om de bedrijfstuin van bijenhal de Kieleberg te ontwerpen. De opdrachtgever vroeg wel dat de planten gekozen werden in functie van de noden van de bijen.

Onze landschapsarchitect begon aan het ontwerp van een bijvriendelijke tuin. Bomen, struiken en vaste planten werden gekozen op basis van het nectar- en stuifmeelaanbod. Er werden enkel inheemse soorten gebruikt die ook voorkomen in de omliggende natuurgebieden.

Ter hoogte van de bijenkasten werd er een bijenvriendelijk bloemenmengsel ingezaaid met een divers aanbod van nectarplanten.

Om het water op te vangen werd gekozen voor een natuurlijkere poel, die naast kikkers, padden, libellen en waterjuffers, ook gebruikt wordt door bijen als bijenbar.

Op het terrein werd er ook een educatieve ruimte ingericht. Hier kunnen in een later stadium infoborden met uitleg over bijen worden geplaatst.

Op deze manier kan elke bedrijfstuin de ideale habitat worden voor inheemse fauna en flora en tegelijk een mooie uitstraling bieden.