Realisaties

Bedrijfstuin Hergebruikcentrum Limburg - Houthalen

‘Kan u voor ons een bedrijfstuin aanleggen die afvalarm en onderhoudsvriendelijk is?’ vroeg Bruno Hendrickx, directeur van de kringwinkel West-Limburg. ‘Ja natuurlijk kunnen wij dat, dat is onze corebusiness. En uw bedrijfstuin wordt tevens milieuvriendelijk en ecologisch waardevol voor fauna en flora.’ kreeg hij als antwoord van Talea.

Tijdens een terreinbezoek werden de wensen van de opdrachtgever besproken en stelde we mogelijke oplossingen voor. Hierna ging onze landschapsarchitect aan de slag. Samen met de opdrachtgever kwam hij tot een ontwerp waarin het functionele en het ecologische één geheel vormt.

Een groot aantal parkeerplaatsen was noodzakelijk. Hierdoor zou de oppervlakte aan verharding sterk toenemen en kan het regenwater niet meer in de bodem sijpelen. We kozen daarom voor een parking op basis van grasdallen. De bedrijfsomgeving kreeg hierdoor een groen karakter en het regenwater moet niet meer afgevoerd worden naar de riolering.

De gazons werden omgezet naar hooilanden of ingezaaid met een kleurrijk en bijenvriendelijk bloemenmengsel. Hierdoor moeten deze oppervlaktes maar 2 maal per jaar gemaaid worden. In het verleden moesten de gazons 16 maal per jaar gemaaid worden. Deze omvorming levert niet enkel een indrukwekkende besparing op, maar de omgeving oogt veel mooier met het uitgebreid kleurenpallet aan bloemen. Tevens gonst het in de bloemenweide van het leven: vlinders, kevers en bijen vliegen af en aan.

Om het water op te vangen kozen we niet voor een vierkant opvangbekken bekleed met een lelijke EPDM folie, maar voor een natuurlijke vorm die tevens dienst doet als amfibiepoel. Kikkers, padden, libellen en waterjuffers voegen een extra dimensie toe aan het geheel.

Bij het opmaken van het beplantingsplan kozen we ervoor enkel gebruik te maken van autochtone soorten, liefst nog met het kwaliteitslabel ‘Plant van Hier’.

Zo werd de bedrijfstuin van het hergebruikcentrum Limburg een duurzaam, milieuvriendelijk en ecologisch waardevol terrein, vol leven!